Gaastmeer Nieuwbouw ligboxenstal 140 st GVE

Datum : 21-10-2017
Opdrachtgever : Mts. Zeilstra
Status : Gereed

Januari 2017 is er door Bouwbedrijf Leenstra te Gaastmeer een start gemaakt met de bouw van een compleet nieuwe ligboxenstal aan de Wieldyk te Gaastmeer.  ( de woonboerderij staat in bestemmingsplan binnengebied en de stal in bestemming buitengebied  ). Midden oktober 2017 is de stal in gebruik genomen.

De stal is op het achtererf gebouwd met een aansluiting tegen de zijkant van de bestaande jongveestal. Deze is tegelijk mee gerenoveerd zodat het totaal gebouw 1 fraai uiterlijk krijgt. De stal meet ca 28.5*63.5 m. Incl. alle nodige technische ruimtes biedt de stal ruimte aan ca 160 stuks melkvee en droge koeien. Welkwinning d.m.v. een Rapid exit melkstal 2x12 van deLaval. Hiernaast zijn er een aparte ruimtes / strohokken voor te separeren zorgdieren en afkalven. Voor de droge koeien is er een aparte extra ruimte ( 120 m2) strobox + afkalfstal op zand. Routing in de stal is geheel geoptimaliseerd. De stal heeft aan de voorzijde een schone looproute die in verbinding staat met de jongveestal. Aan de achterzijde van de bestaande jongveestal komt ook een doorbraak zodat de vaarzen heel eenvoudig bij de droge koeien kunnen worden geplaatst. Ruime strozolder boven strohok. Een ruime zolder aan voorgevel voorzien van kantoor met ramen rondom. Daarnaast nog ruimte voor watervaten en pallets boxstrooisel.

Stal haalt de emissiearme norm d.m.v. een luchtwassyteem van Winstall

Onderbouw van gestorte mestkelders, slalomsysteem met standaard mixputten.  Standaard rooster als loopvloeren ( mag & kan i.v.m. de luchtwasser !)  , prefab boxdekken. Thermisch verzinkte spanten. Rondom prefab betonpanelen met metselwerkmotief. Dak van sandwichpaneel TR. In het dak een dichte lichtnok ( ivm luchtwasser)  a 3 m1 breed. Kopgevels van zwartpotdekselprofielplaat afgewisseld met verticaal damwand voor een fraai esthetisch geheel. Ventilatie zijgevel van "safe-system" vouwgordijn van Aikoe. Het dak en de gevels van de bestaande jongveestal wordt tegelijk aangepakt. Asbest er af en sandwich er op. Op de jongveestal wel een licht- ventilatienok  in dezelfde stijl als de nieuwe stal.

De installatiewerken + stalinrichting is geheel  verzorgd door Comfort Koe

BBT-Agribouw Oudega heeft het gehele voortraject met ontwerp, overleg gemeente , alle vergunningsaanvragen met bijbehorende berekeningen en rapporten, voor zijn rekening genomen.  Daarna was de aanbesteding en de bouwbegeleiding een vervolg. Het resultaat is een prachtige moderne stal van alle gemakken voorzien. Het allerbeste voor de koeien en voor de boer !

Onze referenties